Contextul pandemiei ne-a afectat pe toti. Indiferent ca ne numim persoana fizica sau entitate juridica, am avut foarte multi de suferit de pe urma Covid-19. In cadrul firmelor de inchirieri masini, situatia a fost extrem de neplacuta. Foarte multe birouri de rent au dat in faliment, iar altele si-au schimbat domeniul de activitate. Discutam in acest articol despre ceea ce a insemnat pandemia in serviciul de inchirieri auto.

Aflam de aceasta data, cum au fost afectate companiile mari de rent a car si cum a suferit piata de inchirieri din Romania. Vedem cu aceasta ocazie, in ce stadiu economic se afla companiile din serviciul de rent din prezent.

Pandemia a afectat in proportie de 70% din afacerile din intreaga lume. Deasemeni, business-urile ce nu depindeau de magazine online, si-au restrans activitatea semnificativ. In domeniul de rent a car, companiile care construiau acest domeniu de activitate au inceput sa aplice metode extreme pentru supravietuire.

Ganditi-va ca serviciul de inchirieri auto depindea in mare parte de sectorul turistic si de transportul aerian. In perioada Covid-19, ambele sectoare au fost inchise. Prin urmare, sectorul de rent a car a fost decimat si a trebuit sa se adaptaze la noile restrictii impuse de guvernele lumii.

Acum suntem in postura in care consideram ca pandemia a trecut. Totul pare sa revina la normalitatea cunoscuta dinainte de anul 2020 si se observa o crestere in majoritatea sectoarelor economice. Cu toate ca domeniul de inchirieri masini este inca afectat, este de admirat implicarea administratorilor din aceste companii.

Piata de inchirieri auto se indreapta spre iesirea din criza economica, cauzata de pandemie

Pana la inceputul acestui an ( 2022 ), birourile de rent au incercat sa supravietuiasca. Din pacate, nu toate agentiile de inchirieri au si reusit acest lucru. In randul serviciilor de rent a car din orasul Bucuresti, avem la activ in ultimii doi ani peste 210 falimente.
Acest dezastru economic ducea la aproximativ 105 agentii falimentate in fiecare an. Numarul este de 5 ori mai mare, fata de orice an dinainte de 2019.

===Pandemia a afectat toate firmele de inchirieri auto

Indiferent de cifra de afaceri a companiei respective, Covid-19 avea sa afecteze foarte multe agentii de rent. In aceasta lista, avea sa intre atat firme de rent cu cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, cat si cele care obtineau cateva sute de mii pe an. Fiecare dintre acestea au fost nevoite sa se implice si sa gaseasca modalitati pentru a trece peste aceasta criza.

Unele dintre ele, aveau posibilitati financiare si au avut ocazia sa reinventeze produsele sau serviciile oferite. Deasemeni, alte agentii de inchirieri masini au fost nevoite sa instraineze din autoturismele detinute. Ca sa intelegeti mai exact ce s-a intamplat cu serviciile de inchirieri intre anii 2020 si 2021, vom face o scurta prezentare pentru firmele de rent a car din Romania.

===Companiile de inchirieri auto din Romania in perioada pandemiei

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, cine nu a putut sa se adapteze, a vandut din autoturisme sau a falimentat. Referitor la firmele mari de rent a car din orasul Bucuresti, foarte multe dintre ele au adaugat activitati conexe.

In aceasta postura au fost companii mari ca: Autonom, Sixt si Hertz. Daca ultimele doua s-au concentrat pe leasing operational si pe vanzarea de masini, Autonom s-a asociat cu Emag-ul intr-un proiect nou. Cele care au putut sa se adapteze, au fost cazuri fericite pe piata de rent. Desigur, aceste transformari nu au dus in mod direct catre profit, dar aceasta a fost forma prin care ele puteau sa ramana pe piata.

Cele mai multe dintre firmele cu servicii de inchirieri masini din orasul Bucuresti, au aplicat o singura tehnica de supravietuire: vanzarea de automobile. Situatia s-a desfasurat in felul urmator: Dupa asa-zisa deschidere a pietei, firmele de rent a car au crezut ca pot redeschide afacerea.

Din fericire au deschis-o, dar nu pentru foarte mult timp. Restrictiile erau impuse imediat dupa ce clientul devenea din obisnuit cu serviciile de rent. Astfel, oricat de mult se chinuiau agentiile de inchirieri sa tina de flota, erau imposibil de sustinut cheltuielile.

===Care sunt statisticile cu privire la situatia companiilor de rent a car dupa pandemie?

Daca era adresata aceasta intrebare in urma cu un an, aratam un domeniu falimentar, ce parea sa se indrepte cu greu. In orasul Bucuresti, falimentase peste 20% din agentiile de inchirieri auto. Deasemeni, jumatate din flotele de rent a car erau vandute, pentru a se mentine in viata. Cu toate acestea, situatia financiara din aceasta piata a dat semne de redresare in ultimul timp.

In prezent, din cele 210 falimente din serviciul de rent a car, 75 au reintrat in activitate. Deasemeni, vorbind cu managerii companiilor de inchirieri aflam ca:
• sunt foarte putine autovehicule pentru serviciul de inchiriere;
• nevoile clientilor raman nesatisfacute, din cauza pandemiei propriu-zise.

Foarte multe agentii, confirma ca au ramas cu mai putin de jumatate din flota. In acest fel, ii intelegem ca este foarte greu sa fie acoperita toata cererea. Trebuie sa ne aducem aminte situatia pietei din anul 2019. Chiar si in acel an, pe timp de vara, era de multe ori imposibil sa gasesti o masina libera pentru inchiriere. Astfel, in contextul post-pandemic, situatia este mai rea pentru client.

Se spune, ca majoritatea companiilor de inchirieri au flotele ocupate pana la sfarsitul lunii septembrie. Cu toate acestea, se presupune o schimbare si o imbunatatire constanta in acest serviciu.

===Cum se va schimba situatia pietei de rent a car in urmatoarea perioada?

Oamenii de business considera ca piata de inchirieri auto se afla la 60% din potential in momentul de fata. Va fi nevoie de foarte multa implicare si de foarte multe resurse pentru a aduce totul la normal. Agentiile de inchirieri, sustin ca sunt foarte multi clienti in prezent. Singura problema cu privire la acest aspect, este situatia flotelor injumatatite de dupa pandemie.

Site-urile de analiza in afaceri preconizeaza o revenire la normal catre sfarsitul anului 2023 si inceputul anului 2024. In acea perioada, se presupune ca cota de piata va ajunge la aceeasi valoare ca in anul 2019.

===Va avea modificari serviciul de inchirieri auto dupa pandemie?

In mod evident vor fi schimbari si imbunatatiri pentru acest serviciu. In ultimii ani, foarte multe persoane s-au orientat catre inchirierea de automobile electrice. Deasemeni, asteptam cu totii autovehiculul care sa se conduca singur. Aparitia acestuia nu ar revolutiona doar piata de rent a car, ci toata industria auto.

Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, intre anii 2020 si 2021, foarte multe companii au adaugat activitati conexe. Aceste servicii au completat serviciul de rent a car de multe ori si au deschis noi viziuni si pentru alte agentii.

Ati vazut de aceasta data, care este situatia serviciului de inchirieri masini dupa pandemie. Daca doriti sa va informati mai mult cu privire la acest subiect, noi va recomandam, situatia serviciului de rent a car dupa pandemie. Va multumim ca ati ramas cu noi pana la finalul acestui subiect!