Iata ce spune stiinta despre asta.
Majoritatea dintre noi au vazut, daca nu au si incercat, diferite produse despre care se presupune ca ar elimina murdaria adunata in pori. De la exfoliante, la solutii si plasturi de lipit pe fata, aveti o multime de solutii la dispozitie.
Dar, este intr-adevar nevoie sa ne curatam porii? Sau acele mici tulpini negre de pe partea lipicioasa a plasturelui sau a mastii faciale stateau bine unde erau?
Porii tenului, precum canalele urechilor, se pot curata si singuri. Deci, pentru mare parte din oameni, curatarea fetei si ignorarea punctelor negre sunt de ajuns.
Insa, exista o multime de motive pentru care porii se pot infunda, cauzand aparitia punctelor negre sub piele. Aceste puncte sunt formate, in principal, din celule moarte si praf.
Hormonii, bacteriile sau, uneori, curatarea excesiva (cauzeaza iritarea pielii, intarind-o) pot duce la blocarea porilor. Aceasta este o cauza principala pentru formarea acneei.
Totul apare din cauza faptului ca, in momentul blocarii porilor, o presiune interna apasa pe glandele ce emana uleiuri, glandele putandu-se rupe si degaja substante iritante. Astfel, exista sansa dezvoltarii acelor leziuni rosiatice, cunoscute si sub numele de acnee.
Este important sa nu stoarceti niciodata prea mult un punct negru, pentru ca ati putea cauza ruptura glandelor din piele, ducand la reactii si mai severe. Puteti achizitiona o ustensila speciala pentru eliminarea punctelor negre de la farmacie iar aceasta va impiedica ruperea punctelor negre sub piele.
De asemenea, exista unele geluri medicale ce pot fi achizitionate pe baza de prescriptie care va pot ajuta la curatarea porilor. Produsele cu Vitamina A stopeaza ingrosarea tesuturilor de piele ce acopera porii, deci nu vor bloca glandele uleioase si nu vor permite formarea acneei.
Unele persoane au din nastere pori mult mai mari si mai usor vizibili iar acestia se vor mari o data ce inaintam in varsta. Asta nu inseamna ca vor capta din ce in ce mai mult praf.
Singura problema este ca unele persoane nu suporta aspectul porilor blocati si devin foarte constiente de problema.
Ce incercati sa obtineti?
Va puteti gandi la pori in mai multe moduri. Unele persoane au piele normala si doresc doar sa isi curete tenul. In cazul altora, porii sunt blocati de o anumita tulburare dermatologica numita acnee. Iar altii au piele normala si vor sa isi micsoreze porii.
Daca aveti pielea normala (fara acnee iar porii nu sunt proeminenti) si va doriti doar un ten mai curat, spalati-va cu blandete fata pentru a evita iritarea pielii si aspectul marit al porilor.
Utilizarea apei fierbinti poate inflama si deshidrata tenul, deci incercati sa va spalati mereu cu apa calduta sau mai rece. Folositi doar solutii delicate cu tenul, dar daca aveti o piele mai mult uscata, nu este nevoie sa aplicati niciun tip de solutie.
Daca totusi va doriti sa aplicati o solutie de curatare, asigurati-va ca nu este abraziva si ca nu contine chimicale ce usuca pielea. Stergeti-va cu un prosop moale, dar nu va frecati sau periati pielea. Altfel, va puteti irita porii si facilita inflamarea si blocarea lor.
Daca aveti acnee, utilizarea unor exfoliante chimice, precum alfa-hidroxi si/sau beta-hidroxi acizi, va permite exfolierea pielii fara ca voi sa frecati solutiile respective pe ten. Asta inseamna ca porii nu vor avea de suferit. Cu cat lasati mai mult timp solutia pe piele, cu atat mai bine va functiona.
Daca exagerati, pielea se va deshidrata, va incepe sa se exfolieze si sa formeze cruste. Mai important de atat, o pauza de la rutina de curatare este mai benefica decat aplicarea unei creme hidratante, care ar putea participa la blocarea porilor.
Daca scopul este pur cosmetic si va doriti sa aveti pori cu aspect mai mic, foarte multe persoane au optat pentru microdermoabraziune. Acesta este un proces pe care foarte multi specialisti in dermatologie il aplica cu ajutorul unor dispozitive abrazive si de suctiune, cu ajutorul carora se poate indeparta ultimul strat al pielii (epiderma).
Procesul respectiv este efectuat, de obicei, cu ajutorul unei solutii puternice de curatare.
Acest tratament nu poate fi pus in aplicare de oricine. Suctiunea poate ajuta la deblocarea porilor, dar prea multa frictiune poate irita pielea. Deci, asigurati-va ca starea porilor nu se inrautateste dupa astfel de proceduri.
Tratamentul nu ar trebui aplicat pentru mai mult de o luna, din moment ce pielea se poate deteriora in urma sedintelor repetate.
Ce poate dauna?
Aburii: incalzirea fetei poate scoate in evidenta vasele de sange si cauza rozaceea (o iritatie rosiatica) in cazul persoanelor predispuse la asa ceva. Uleiurile se dizolva mai repede si sunt eliminate din ten iar daca aveti pielea foarte uleioasa, se va usca extrem de tare.
Aparent, caldura imbatraneste pielea, deci ar fi bine ca majoritatea persoanelor sa evite acest tip de tratament.
Peria faciala: chiar daca o perie faciala va poate exfolia pielea, exista riscul ca porii sa se inflameze din cauza iritatiei, cauzand un blocaj si mai sever.
Exfoliantul facial: gelurile, cremele, solutiile de curatare si de exfoliere care contin mici particule exfoliante pot cauza inflamarea si blocarea porilor.
Benzi pentru pori: mastile de argila si benzile de eliminare a punctelor negre absorb substantele acumulate in pori. Chiar daca elimina reziduurile mai rapid decat ar face-o corpul in mod natural, sunt oarecum mai blande cu porii decat exfoliantele.
Insa, pot face pielea mai sensibila la orice solutie si crema aplicate ulterior.
Mi-au placut sugestiile de activitati si restaurante prezentate in articol, care au adaugat valoare informatiilor oferite. De asemenea, apreciez faptul ca au fost mentionate si aspectele practice legate de cazare si transport. Articolul m-a convins sa imi fac planurile de vacanta pentru aceasta destinatie.
Am fost impresionat de pozele din articol, care au reusit sa transmita frumusetea locurilor prezentate. Este clar ca autorul s-a documentat temeinic si a reusit sa ofere o imagine detaliata a destinatiei. Abia astept sa vizitez aceasta zona!
Articolul este foarte bine scris si ofera informatii utile despre destinatia prezentata. Mi-a placut modul in care au fost descrise atractiile turistice si recomandarile pentru vizitatori. Ma bucur ca am dat peste acest articol in cautarea mea de informatii despre calatorii.